Siguem realistes, el vi agrada. I, com tot plaer gaudit per les classes intel·lectuals, el vi ha esdevingut molt més que un producte. I és que els intel·lectuals saben elevar a estat de l’ànima el plaer més mundà. I no seré jo qui els contradigui. El vi agrada, i el seu caràcter especial, i tot el que l’envolta, l’han elevat gairebé a producte artístic, a plaer sublim, si se’n sap, i si està ben escollit. Un plaer per compartir.
El vi té estil, i gaudeix d’una posició privilegiada en els actes socials. El vi agrada i resulta un producte encara pur i ben cuidat, en aquests temps nostres moderns, on la quantitat val més que la qualitat, i el treball pacient i artesanal ha quedat molt abandonat. El vi té prestigi. El vi té bons amics, es mou en cercles socials elevats i cultes des de sempre. Per tant, l’etiqueta de cultura o art, no té tant a veure amb el vi, sinó amb les persones que el viuen. I les persones som expertes en dotar d’ànima les passions pròpies i treure-li a les dels altres. El vi és cultura, sí, per aquells que quan el fan o el beuen gaudeixen d’un gran plaer. Però no ho és per ell mateix. El vi és un producte, una beguda. Tot el demés és subjectiu.
La cultura del vi és viva, interessant, respectable... Però no és més que una forma, que han pres els que s’hi dediquen i gaudeixen, d’elevar l’artesania d’un producte exquisit a art. Però, ¿ que no és l’art d’avui també un producte exquisit?, podríem preguntar-nos.
Vi, parlàvem de vi. Carles Pastrana fa vi. Bon vi del Priorat. Els alumnes de Periodisme hem pogut gaudir d’una conferència propera a càrrec d’ell i ens ha explicat coses, moltes coses. Des de aspectes entorn la producció del vi, a els problemes que existeixen per valorar cada vi i de la mitificació del mateix per part d’alguns sectors de la societat. Però, al final, crec que quan passin unes setmanes tan sols recordaré les ganes que vaig tenir en sortir de l’aula d’estar assegut en companyia dels meus, al voltant d’una taula en una zona rural, bevent vi i rient animadament, mentre el sol es pon.